Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

1- 3 Απριλίου 1896 - 8η, 9η και 10η ημέρα των αγώνων

1 Απριλίου 1896
Σφοδρός άνεμος φυσούσε, σηκώνοντας πυκνά σύννεφα σκόνης. Εξαιτίας του καιρού, ματαιώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων αγώνων.
Το πρόγραμμα ανέφερε: δωδεκάωρο ποδηλατικό αγώνα αντοχής στο ποδηλατοδρόμιο, αγώνα λεμβοδρομιών και κωπηλασίας στο Φάληρο, αγώνες κωπηλασίας πολεμικών λέμβων και το βράδυ φωταγώγηση της Ακρόπολης. Λόγω του καιρού πραγματοποιήθηκαν μόνο οι ποδηλατικοί αγώνες.

Ποδηλατοδρομίες
Νικητής των αγώνων είναι ο Αυστριακός Adolf Schmal.

2 Απριλίου 1896
Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα από ολόκληρο το δεκαήμερο των Αγώνων. Ήταν κρύα, συννεφιασμένη, με αέρα και βροχή. Κατά το πρόγραμμα, είχε οριστεί να γίνει μετά το μεσημέρι η ανακήρυξη και στέψη των νικητών στο Στάδιο.

3 Απριλίου 1896
Η σεμνή και έξοχη τελετή της ημέρας αυτής άφησε τις ζωηρότερες και πιο ευχάριστες εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκομένους. Το Στάδιο άρχισε από τις πρωινές ώρες να έχει την επιβλητική όψη των πρώτων ημερών και ο συνωστισμός στην περιοχή ήταν αφόρητα μεγάλος.

Μετά την άφιξη της βασιλικής οικογενείας, δόθηκε η άδεια στα πλήθη που περίμεναν έξω από τα προπύλαια να μπουν χωρίς εισιτήριο και έτσι το Στάδιο γέμισε ασφυχτικά. Σ' ένα τραπέζι στ' αριστερά του βασιλιά βρίσκονταν τα έπαθλα, κλωνάρι από αγριελιά από την ιερή Άλτη, κλωνάρι δάφνης, τα διπλώματα μέσα σε μακριούς ασπρογάλαζους κυλίνδρους και τα μετάλλια, αργυρό για τον πρώτο νικητή και χάλκινο για το δεύτερο.

Μετά την απονομή των βραβείων, έγινε στο Στάδιο η παρέλαση των Ολυμπιονικών. Με τον αλυτάρχη κ. Μάνο στην κεφαλή, οι πρώτοι και οι δεύτεροι ολυμπιονίκες, με τα στεφάνια τους από αγριελιά και δάφνη στο χέρι, παρέλαυναν με αργό βήμα γύρω από το στίβο υπό τα ενθουσιώδη εμβατήρια των παραταγμένων μουσικών.

Στο τέλος της παρέλασης, ο βασιλιάς αναφώνησε μεγαλόφωνα:
"Κηρύττω την λήξιν των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων".
[Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.κ.χ.-1896, Αθήνα 1896, σελ. 54].


Και μετά τις τελευταίες ζητωκραυγές, το πλήθος άρχισε να αποχωρεί. Τότε δημιουργήθηκε μια αυθόρμητη διαδήλωση. Ολόκληρο το πλήθος, μαζί με τα μέλη του Δωδεκαμελούς Συμβουλίου και με το Φιλήμονα επικεφαλής, με τις φιλαρμονικές και τις σημαίες των διαφόρων κρατών να προπορεύονται, προχώρησε προς τα Ανάκτορα και ζήτησε φωνάζοντας να εμφανιστεί ο διάδοχος, ο οποίος βγήκε στα προπύλαια. Αφού μίλησαν αντιπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων, το πλήθος διαλύθηκε.

Το βράδυ φωταγωγήθηκε ξανά με πυρσούς η Ακρόπολη, ενώ τα πλοία που βρίσκονταν στον Πειραιά χρησιμοποίησαν τους προβολείς τους για να φωτίσουν τον αττικό ουρανό, κλείνοντας με το θεαματικό αυτό τρόπο τους Αγώνες.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου