Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Δίας του Οτρίκολι


Ο Δίας του Ορτίκολι είναι κολοσσιαία προτομή και αριστούργημα της γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Ονομάζεται έτσι, επειδή το αντίγραφο που διασώζεται σήμερα, βρέθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα σε ανασκαφές στο ομώνυμο Ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο και εκτίθεται σήμερα στο Βατικανό. Το γνήσιο είχε κατασκευαστεί μάλλον μετά το πρώτο ήμισυ του 4ου αι. π.κ.χ.

Η προτομή αν και έχει αναπαρασταθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι σχεδόν ανέπαφη στο πρόσωπο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δείχνουν έναν άνδρα μέσης ηλικίας, σοβαρό και μεγαλοπρεπή. Πυκνά μαλλιά και γενειάδα όλο μπούκλες σκεπάζουν το κεφάλι σχηματίζοντας μια πλούσια λιονταρίσια κόμη. Μια βαθιά ρυτίδα στο μέτωπο και τα αδρά χαρακτηριστικά, ένδειξη ξεκάθαρης σκέψης και ισχυρής θέλησης, ενισχύουν την δύναμη της προσωπικότητας του θεϊκού αγάλματος. Το στόμα είναι ανοιχτό σαν να μας απευθύνει τον λόγο, με σοβαρότητα, αλλά και πατρική στοργή. Η έκφραση των ματιών είναι ήρεμη και καλοσυνάτη. Ο λαιμός και ο θώρακας είναι δυνατά και γυμνασμένα, υποθέτοντας στην προέκταση ένα αθλητικό σώμα. Έτσι φαντάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες τον Δία τον κύδιστο, ή μέγιστο, τον πατέρα των θεών και θνητών και άρχοντα του Ολυμπίου σύμπαντος.

Αρχικά η προτομή θεωρήθηκε ότι ήταν τμήμα του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία. Πρόκειται όμως για Ρωμαϊκό αντίγραφο. Το γνήσιο πιθανώς να είναι κάποιο άγαλμα του Δία από κάποιον άγνωστο Έλληνα γλύπτη. Το αρχικό γνήσιο ήταν κατασκευασμένο από μάρμαρο και βρίσκονταν μάλλον σε κάποιον ναό του Δία.




Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου